Despre plută

pluta și originea ei

Pluta s-a făcut cunoscută datorită utilizării sale în industria vinurilor sau în birouri prin celebrul pinboard (avizier), dar în realitate pluta este un produs extrem de versatil și prietenos cu mediul atunci când este folosit pentru decorat interiorul. Astăzi, multe dintre proiectele designerilor sunt coordonate de inițiative etice și durabile, lucru care ii face pe arhitecți să aleagă pluta ca material de bază în amenajarea decorului.

Pluta estetică pezintă caracteristici asemănătoare lemnului de esență tare, ambele fiind extrase direct din natură, lucru ce le face foarte durabile în timp. Nicio piesă nu se confundă cu o alta, oferind o multidine de forme, texturi, finisaje și culori.
Caracteristica principală prin care pluta se face remarcată este regenerabilitatea, aceasta fiind recoltată direct din coaja exterioară a copacului fără a-l deteriora.

Majoritatea stejarilor de plută se regăsesc în țările vecine Mării Mediterane. Aceștia au un ritm redus de creștere, ajung până la vârsta de 250 de ani și permit o recoltare a scoarței la fiecare 9 ani. Inițial, copacul are nevoie de aproximativ 25 de ani pentru a se maturiza astfel încât structura celulară a scoarței să permită producerea de proprietăți termice și acustice în plută.

Proprietățile naturale anti-microbiene ale plutei combat mucegaiul iar suprafața anti-statică elimină praful și toxina de absorbție, facând din plută materialul ideal pentru persoanele cu alergii și contribuind totodată la îmbunătățirea calității aerului.

Pluta poate câștiga cu ușurință puncte Green Star și LEED datorită proprietăților sale regenerabile și biodegradabile. Un studiu realizat de World Wildlife Federation arată că dacă scoarța unui stejar de plută este îndepărtată la fiecare nouă ani, îi crește de până la cinci ori capacitatea de absorbție a CO2 față de o plută ce crește în mod natural.

Pluta este utilizată de mai bine de 50 de ani în placările de interioare datorită rezistenței sale la presiune, lucru care o face foarte potrivită pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi pardoselile din holuri sau pe blaturile de bucătărie. Pluta este utilizată pe scară largă ca un suport pentru multe materiale datorită rezistenței la compresiune și ca suport pentru multe alte materiale ce ajută la izolarea fonică și termică.

Dincolo de podele, bănci și placări de perete, piese de mobilier și tapițerie pluta câștigă momentan în designul de interior.

Pluta poate fi măcinată și finisată dacă urmează să fie aplicată în decorațiuni interioare. În stare naturală poate fi colorată dezvoltând o multitudine de finisaje.

Pluta este un material impermeabil și ignifug, astfel aplicarea în băi, bucătării și spălătorii a devenit destul de populară, de la podele la dulapuri și bancuri de lucru.

Calitățile sale de izolare îi permit să absoarbă și să rețină căldura, în timp ce, este folosită la clădirile comerciale pentru proprietățile sale acustice.

La fel ca multe alte materiale naturale ce se folosesc de secole, industria designului se poate aștepta la o renaștere continuă a plutei datorita beneficilor sale asupra mediului și oportunităților flexibile de aplicare în interioare.

Ce este pluta?

Pluta este scoarța stejarului de plută, singurul copac al cărei scoarță se regenerează, deci este un produs 100% natural dar și eco-friendly.

Cum se extrage pluta?

Pluta se extrage prin "decojirea" copacilor. Regenerarea acesteia durează 9 ani. După fiecare regenerare se obține o calitate diferită de plută, din ce în ce mai bună.

Ce tipuri de prelucrări suportă pluta?

Pluta poate fi măcinată și finisată dacă urmează să fie aplicată în decorațiuni interioare. Poate fi colorată dezvoltând o multitudine de finisaje de modele și culori.

Ce proprietăți are pluta?

Este un material foarte ușor
- Este impermeabilă la lichide și gaze
- Este elastică și compresibilă
- Este rezistentă, cu abilitatea excelentă de a reveni la forma inițială după aplicarea presiunii
- Este un foarte bun izolator termic și acustic
- Nu întreține arderea
- Are un grad mare de rezistență la uzură

Unde se folosește pluta?

- Pentru izolații termice și acustice
- Dopuri de plută
- Tapițerii și obiecte fashion
- Parchet și lambriuri decorative

locație abajururi

Atelier CORK BOUTIQUE

Strada Lonea Nr.25 B,  Sector 1 - Bucuresti

telefon abajururi

MAGICLED

telefon abajururi

CRISTINA

Contactează-ne

Completează formularul și te contactăm noi.

Cork Boutique s-a născut dintr-o necesitate: aceea de a crea ceva mai frumos, mai natural și mai ușor de utilizat. Este o evadare din cromaticul anost din cele ce ne înconjoară. Produsele din această gamă, cu un design original românesc, sunt eco-friendly, aduc valoare spațiului în care ne petrecem timpul, sunt decorative, elegante și nu în ultimul rând utile. Adorăm precizia și așa sunt și produsele din această serie: precise - tăiate cu laser. Materialele utilizate sunt reciclabile și/sau regenerabile.

Share This